Hoe weet je of kleding duurzaam is?

Het maken van een duurzame keuzes wordt steeds belangrijker. Denk aan keuzes die positief zijn voor het klimaat, voor een betere wereld en voor betere leefomstandigheden. Het maken van een goede, duurzame keuze is niet altijd even makkelijk. Hoe zit dat met kleding? Hoe weet je of kleding duurzaam is? We geven je drie tips waarmee je kunt weten of kleding duurzaam is.
 

#1 Duurzaam materiaal

Zorg ervoor dat je weet van welk materiaal je kleding gemaakt is. Duurzame kleding moet gemaakt zijn van recyclebaar en hernieuwbaar materiaal zoals hennep, linnen, organisch katoen, tencel of zijde. Voor organisch katoen geldt wel dat het biologisch afbreekbaar moet zijn. De t-shirts van Voriino zijn gemaakt van hennep en organisch katoen.
Misschien vraag jij je wel af waarom ‘normaal’ genetisch gemodificeerd katoen geen optie is? In het productieproces is er heel veel water nodig. Vaak wordt ook gedacht dat producten van bamboe een goede optie zijn, maar tijdens het productieproces zijn veel chemicaliën nodig om de vezels tot draad te verwerken.
 

#2 Duurzaam productieproces

Het verven van textiel is een van de meest vervuilende onderdelen van de textielindustrie. De textielverf bevat meestal veel giftige stoffen die in grote hoeveelheden in de rivieren terecht komen. Het is echter vaak lastig te controleren of er gebruik is gemaakt van een duurzamere textielverf of dat er alternatieven gebruikt zijn.
Tijdens het productieproces van kleding wordt er heel veel water gebruikt. Door kritisch te zijn op het gebruik van materialen en een goed productieproces, wordt er met een T-shirt van Voriino flink water bespaard ten opzichte van een normaal katoenen T-shirt. Je kunt hierover meer lezen op onze pagina over duurzaamheid.
 

#3 Duurzame prijs

Dit is misschien wel de makkelijkste tip waarmee je aan de slag kunt. De prijs van de kleding zegt namelijk ook veel over de kleding zelf. Fast fashion heeft altijd een hele lage prijs. Dus als de prijs erg laag is, moeten alle alarmbellen afgaan. Een T-shirt voor bijvoorbeeld een paar euro kan simpelweg niet duurzaam gemaakt zijn. Begin je zoektocht naar duurzame kleding daarom altijd met een prijs check. Goedkoop is vaak niet duurzaam.